2013. május 26., vasárnap

Erdei gyümölcsös Mille Feuille citromos-mentás sodóval

Már magában a név érdekes. A mille feuille ezer réteget jelent...
Nagyon sok féleképen készítik, én most erdei gyümölccsel szervíroztam, és egy nyári sodóval bolondítottam.
Még ki sem ért este az asztalra, már el is kapkodták :-D

Hozzávalók 4 főre:

2 db tojás fehérje, kissé felverve
porcukor
100 g vaj
250 g rétes tészta
500 g erdei gyümölcs (fagyasztott tökéletes)

sodóhoz:
2 db citrom héja és leve
100 g vaj
200 g cukor
3 db tojás
4-5 db citromfűlevél
5-8 db mentalevél

Elkészítés:

Először készítsük el a sodót. A cukrot a tojásokat tegyük egy edénybe, majd reszeljük bele a citromok héját, és facsarjuk bele a levét. Közepes lángon, kevergetés mellett olvasszuk meg a cukrot. Mikor a cukor kezd megolvadni, adjuk hozzá a vajat, a citromfűleveleket, illetve a menta leveleket. Kicsit aprítsuk fel előtte, hogy a szükséges illóolajok könnyebben belefőjenek a sodónkba. és kevergetés mellett főzzük tovább. Addig kell főzni, míg a tojás megfő, és a sodónk fényes és sűrű állagú lesz. Sűrű ugyan, de folyós! Ha elkészült, szűrjük le, és tegyük hűtőbe tálalásig.
A rétestészta lapokat a tojás fehérjével ragasszuk össze, én 3 lapot ragasztottam össze. Szaggassunk ki számunkra megfelelő formákat (mondjuk nagyobb pogácsa szaggató), de négyzet alakúra is vághatjuk. A mennyiséget úgy képezzük, hogy 3 db-ból készül 1 adag, azaz minimum 12 db-ot szaggassunk, de inkább többet, mert elsőre nem biztos, hogy mindet sikerül szépen kisütnünk :-)
Egy tányérra szórjunk porcukrot, és helyezzük bele a lapokat, majd a tetejüket is szórjuk meg!
Edényben forrósítsuk fel az olvasztott vajat, fontos, hogy forró legyen, és ebben süssük ki a tésztákat. Nagyjából 2-3 perc kell egy oldalának.Szép aranybarnára, karamell barnára sül. A kész tésztákról itassuk le a vajat.
Tálaláskor egy tányér közepére helyezzünk egy kevés sodót (így amikor az asztalhoz visszük, nem csúszik el a piramisunk), arra rakjunk egy tésztát, majd egy kanállal a gyümölcsből. Ezt fejeljük meg sodóval.Erre jöhet megint egy tészta, majd gyümölcs, és újra sodó. A tetejére kerül a harmadik tészta.
Az egészet koronázzuk meg porcukorral, és már ehetik is a vendégek.

Jó étvágyat kívánok ehhez a nyári desszerthez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése