2013. június 10., hétfő

Croissant



Saját kezűleg croissant-t készíteni reggelire???
Nem olyan nehéz,sőt!Még csak nem is igényel semmi különös hozzávalót. Átlagos, mindennapi, az otthonunkban megtalálható alapanyagok szükségesek csak, mint a liszt, a vaj,cukor,víz...
Ami szükséges még, az a technika, de ebben igyekszem segíteni :)
Ha este van egy kis időnk, akkor gyorsan elkészítjük a tésztát, és reggel fél óra alatt elkészül a friss,meleg croissant, melynek senki nem tud ellenállni!
Akkor nézzük, hogyan varázsolhatjuk el a családot, hiszen fél óra ahhoz is kell, hogy lefussunk a boltba, és megvegyük ezeket a süteményeket!


Hozzávalók:

500 g liszt
2,5 dl hideg víz
2,5 dl hideg tej
60 g cukor
1 cs szárított élesztő
csipet só
250 g vaj
1 tojás


Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a tésztához való lisztet a tejjel, a vízzel, mehet bele a cukor, a só az élesztő, és 50 g vaj. Gyúrjuk jól össze! Ha ezzel megvagyunk, tegyük letakarva hűtőbe, míg a vajat előkészítjük.
A hűtőből kivett vajat vágjuk csíkokra, és tegyük egymásra egy sütőpapíron, mely akkora, hogy utána rá tudjuk majd fordítani, hogy befedjük.

Terítsük rá a sütőpapírt, és sodrófával kezdjük el összedolgozni.

Addig, míg egy homogén vajadagot nem kapunk.
Ezt is rakjuk vissza a hűtőbe, és vegyük ki a tésztát. Kezdjük el kinyújtani, majd a hűtőből kivett vajat tegyük a közepére.


És akkor most jön az érdekes rész, ugyanis leveles tésztát kell készítenünk :)
Kezdjük el a tésztát a vajra hajtani!

















Ha szépen körbeöleltük a vajat, akkor nyújtsuk ki újra, és hajtogassuk újra!
Ezután lisztezzük be, takarjuk le, figyeljünk, hogy jól bebugyoláljuk, nehogy kiszáradjon, és tegyük bő fél órára a hűtőbe!
Fél óra leteltével ismételjük meg a nyújtás, hajtogatás, nyújtás hajtogatás mozzanatokat, takarjuk újra le, és tegyük a hűtőbe éjszakára.
Miért is kell hűteni?? Hogy a vajas tésztával dolgozni tudjunk. Ha nem hűtenénk, akkor a vaj olvadni kezdene, és a tészta hozzáragadna mindenhez. Így sajnos elkerülhetetlen a hűtés. Igen, időigényes, de csak a kezdet. Holnap már csak fél óra kell, és élvezhetjük a friss croissant! Ez lebegjen a szemetek előtt!

Másnap reggel...
Én 5kor felkeltem, kávét főztem, nekikészülődtem, és 3/4 hatkor kivettem a sütőből :-)
Nézzük, hogyan is: A kávéfőzést azt hiszem mindenki el tudja kezdeni :-D
Tésztát vegyük ki a hűtőből, és nyújtsuk ki, újra. Igyekezzünk hosszú, téglalap alakot kialakítani (jó tanács, amennyiben nem 8 fős a kis család, felezzük meg a tésztát, és az egyiket tegyük vissza a hűtőbe, és akkor 2 napig csilloghatunk :-D ).


SOHA NE nyújtsuk vékonyra!! A tészta legyen 1-1,5 cm vastag! A tapasztalataimat itt olvashatjátok: itt
Ha ezzel megvagyunk, akkor jön egy újabb ügyességi sor. Én nagyobb téglalapokat vágtam (sajnos korán reggel még nem volt elegendő erőm fényképezni), és azokat átlóban szétvágtam, és így kaptam háromszögeket. És akkor most jön a fő attrakció, a feltekerés. A háromszögekből, mivel ugye ezek így derékszögben állnak, kis kézügyességgel rendes háromszögeket alakítunk ki, majd a csúcs felé elkezdjük szépen feltekerni!
A feltekert croissant-okat kicsit meghajtjuk, hogy félkör alakúak legyenek, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

A tojást felverjük, és megkenjük a tetejüket. Ha kész vagyunk minddel, akkor berakjuk a sütőbe, amit NEM melegítünk elő!
180 fokra állítjuk, és nagyjából 30 perc alatt megsülnek. Ha a sütő elérte a megfelelő hőfokot, akkor jó 10 perc elteltével újra megkenjük a sütik tetejét tojással.
Nemsokára vehetjük is ki, és ébredhet a család, hiszen készen van a reggeli :-)
Remélem sikerült leírnom érthetően, ha mégsem, szóljatok, és igyekszem pontosabban fogalmazni!

Jó étvágyat, és élvezzétek a család csendes és élvezettel teli gratulációját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése