2013. július 22., hétfő

Kék sajtos fügével töltött csirkecomb édesburgonya pürével


A legjobb barátomék érkeztek hozzánk...Rég nem találkoztunk, ők sajnos Kecskeméten élnek.
Végre egy újabb alkalom, hogy főzhessek. A nyár, a munka miatt nem igazán van idő,alkalom, kedv...
Mivel friss fügét kaptam az egyik barátunktól (köszi Katalin), ezért arra gondoltam, hogy a füge lesz a fő csapásirány. Az előétel fügés-sonkás rizottó volt, a rizottó receptjét itt találjátok. Az alapot innen le lehet lesni, csak a belevalókat kell lecserélni hagymára, sonkára és fügére :)
A desszert, mivel nyár van, és meleg, fügés házi fagyi! A fagyi receptjét pedig itt találjátok. Itt is csak a gyümölcsöt kell lecserélni, és készíthető!

A főétel.Hát igen, alapjában is lutri volt, hiszen mi van, ha nem szeretik a fügét??? Zoli barátom pedig nagy evő, már ha edzés van, ilyenkor nyáron nem. Tehát hús kellett mindenképpen. De mi?És hogyan?
A csirke mellett, és a comb mellett döntöttem.
Ok, ez megvan, de hogyan házasítsam a fügével?Jött a püré, de nem a sima, hanem édesburgonya, mert nem ismerik annyira, pedig nagyon finom. És akkor úgy döntöttünk, hogy megtöltöm a combokat.

Nézzük, mi sült ki belőle?
Nem volt rossz, de itt is rá kellett döbbenünk, hogy a füge igazán nyersen, gyümölcsként mutatja azt, amit megszoktunk tőle. Teljesen más ízt ad ilyen formában.
De mivel elkészítettem, megosztom veletek a receptet:

Hozzávalók: 4 főre

4 db csirkecomb (felső)
10-15 szem füge
10 dkg gorgonzola sajt
kevés zsemlemorzsa
5 db nagyobb édesburgonya

bors
szerecsendió
főzőtejszín
friss petrezselyem, kakukkfű
5 dkg olvasztott vaj


Elkészítés:

A csirkecombokat besózzuk minden oldalról, majd kicsit pihentetjük a hűtőbe. Közben feltesszük főni az édesburgonyát, úgy ahogy van,megmosás után, héjában. Majd meglátjátok, van egy nagyon jó tulajdonsága az édesburgonyának.
Egy tálba dobjuk a meghámozott fügéket, és villával összetörjük. "Rámorzsoljuk" a gorgonzolát, már amennyire lehet :)
Jól összedolgozzuk őket. Kevés zsemlemorzsát szórunk bele, és újra összekeverjük.
A sütőt bekapcsoljuk, és előmelegítjük 200 fokra.
Jöhetnek a combok. A bőrüket óvatosan elválasztjuk a hústól, nem szedjük le, csak zsebet készítünk, hiszen ide töltjük a fügét. A gorgonzolás fügemasszával megtöltjük a combokat.

Majd szépen elhelyezzük őket a tepsin, melyet először kicsit meglocsolunk olíva olajjal.
Olvasszunk vajat. A friss petrezselymet és kakukkfüvet aprítsuk össze, és keverjük bele az olvasztott vajba.
Majd ezzel a zöldfűszeres vajjal jól kenjük meg a combokat.

Előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Közben a burgonya megpuhul, öntsük le róla a vizet, és engedjünk rá hideget, hogy hűljön kicsit.
És most jön a már említett tulajdonság. Az édesburgonya tetején kicsit nyissuk fel a héját, és alulról egy nyomással ki tudjuk csúsztatni a szép narancssárga húsát. Nem kell küzdenünk a hámozással, nem kell szétégetnünk a kezünket :)

Innentől nagyon egyszerű, mintha krumplipürét készítenénk. Nyomkodjuk össze a burgonyát, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, és hogy krémes legyen kevés főzőtejszínt adjunk hozzá. Ha nincs főzőtejszín a vaj is tökéletes.
Amikor megsült a csirke combunk, már csak tálalnunk kell.


Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése